agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Zeeuws mosselpannetje met gebakken aardappeltjes

Voorbereiding

Waar de allerlekkerste aardappelen vandaan komen? Uit de Zeeuwse klei. Hier worden medio maart de eerste aardappelen gepoot. De grond en temperatuur zijn ideaal voor de vroege oogst. Bij Quik’s gebruiken we veel aardappelen uit Zeeland. Met onder andere die aardappelen maken we heerlijke frites en andere aardappelproducten. Maar hét streekproduct uit de provincie Zeeland is natuurlijk de Zeeuwse Mossel. En juist die mosselen zijn perfect te combineren met aardappel.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Quik’s opbakaardappeltjes
  • 4 kg verse mosselen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook geperst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • 1 bosje platte peterselie fijngesneden
  • Een paar takjes bladselderij
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Het is belangrijk om de mosselen eerst te controleren voor de bereiding. Dit doe je door de mosselen een voor een tegen het aanrecht aan te tikken. Gooi de mosselen die niet dichtgaan weg en  gooi de rest onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water.
  2. Snijd de prei en ui in dunne ringen en hak de bladselderij grof.
  3. Verhit olijfolie in een grote (mossel)pan. Bak hierin de groente en knoflook met een snuf zout 5 minuten op laag vuur.
  4. Voeg de mosselen en witte wijn toe, schep om en strooi ruim peper over de mosselen. Breng op hoog vuur aan de kook met gesloten deksel.
  5. Laat de mosselen 4-5 minuten garen, til tussendoor een paar keer de deksel even op tot de mosselen open zijn gegaan.
  6. Bak ondertussen de opbakaardappeltjes in een koekenpan met wat boter of olie goudbruin.
  7. Giet de slagroom bij de mosselen en laat het mosselpannetje nog even doorwarmen. Strooi de peterselie erover en haal de pan van het vuur.
  8. Serveer het mosselpannetje met de gebakken aardappeltjes in kommen.