agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept oktober – Brandade Portugees met herfstgroenten

Voorbereiding

Portugese brandade, ook wel bekend als Bacalhau à Brás, is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in Portugal. Het is een gerecht dat vaak wordt genoten tijdens speciale gelegenheden en feestdagen in Portugal.

Het belangrijkste ingrediënt in dit gerecht is bacalhau, wat gezouten en gedroogde kabeljauw is. De naam “brandade” verwijst naar een gerecht dat gemaakt wordt door vis te mengen met olijfolie en melk of room tot een romige, smeerbare consistentie.

Aardappelen spelen een essentiële rol in dit gerecht omdat ze zorgen voor een goede textuur.  Ook helpen ze om de zoute smaak van de gedroogde vis in evenwicht te brengen. Bovendien nemen aardappelen de smaken van de andere ingrediënten op, waardoor het gerecht in balans is.

Hoewel de traditionele Portugese brandade wordt bereid met bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw), kun je zeker ook een heerlijke variant maken met makreel.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g aardappelen
  • 250 g pompoen
  • 250 g zoete aardappel
  • 1 prei
  • ¼ savooikool/ Chinese kool
  • 1,5 sjalotten
  • 250 g makreel
  • 250 ml melk
  • 50 gr zure room
  • 50 gr boter
  • Zout, peper, nootmuskaat, tijm, laurier

Bereiding

1. Schil de aardappelen en de pompoen en snijd in grove stukken.
2. Pel de sjalot en snijd fijn.
3. Reinig de prei en kool en snijd deze fijn.
4. Snijd de makreel in blokjes.
5. Kook de aardappelen in de melk samen de makreel en zout / peper / nootmuskaat / thijm / laurier.
6. Blancheer de fijn gesneden kool.
7. Fruit de fijne sjalot aan in de boter en voeg de pompoenblokjes toe samen met een beetje kookvocht van de kool.
8. Laat ongeveer 10 min. stoven onder de deksel en voeg daarna de fijn gesneden prei toe en laten verder garen. Voeg daarna de fijne kool toe.
9. Indien de aardappelen gaar zijn, de makreel, thijm en laurier verwijderen.
10. Prak daarna de aardappelen samen met de groentestoofpot grof met een pureestamper en meng de zure room er onder.
11. Meng de groentepuree met de helft van de gesneden makreel en smaak dit eventueel verder af.