agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept november – Irish Stew

Voorbereiding

Irish Stew is een traditioneel Iers gerecht dat bekend staat om zijn eenvoud en hartigheid. Het is een stoofpot die meestal wordt bereid met lamsvlees, aardappelen, uien en wortelen.

Aardappelen spelen een belangrijke rol in de Ierse keuken en hebben historisch gezien een grote invloed gehad op de Ierse samenleving. De aardappel werd in de 18e eeuw in Ierland geïntroduceerd en werd al snel een belangrijk voedselgewas voor de bevolking. Aardappelen groeiden goed in het Ierse klimaat en boden een voedzame en betaalbare voedselbron.

Tussen 1845 en 1852 werd Ierland getroffen door de aardappelziekte, wat leidde tot de Grote Hongersnood. Deze ziekte vernietigde de aardappeloogsten en resulteerde in een dramatische daling van de bevolking als gevolg van honger en ziekte.

Zelfs na de Grote Hongersnood bleef de aardappel een basisvoedsel in de Ierse voeding. Het heeft een centrale plaats ingenomen in veel traditionele Ierse gerechten, waaronder stoofschotels, soepen en bijgerechten.

Naast Irish Stew worden aardappelen op verschillende manieren bereid in de Ierse keuken. Aardappelpuree (mashed potatoes), boxty (aardappelpannenkoeken), colcannon (aardappelpuree gemengd met kool of boerenkool) en champ (aardappelpuree met lente-uitjes) zijn enkele voorbeelden.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg Sukadelappen
  • 500 g Vastkokende aardappelen
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl Kristalsuiker
  • 20 g Jumbo Tijm
  • 2 Laurierblaadjes
  • 70 g Tomatenpuree
  • 2 el Worcestersaus
  • 500 ml Runderbouillon
  • 330 ml Guiness Bier (donkerbruin bier)
  • 15 g peterselie
  • 1 el Olijfolie
  • 1 snufje Zout
  • 100 g Roomboter

Bereiding

1. Snijd het vlees in blokjes en hak de knoflook fijn. Schil de aardappelen. Snijd de uien in halve ringen, de aardappelen in blokjes en de wortel in plakjes.
2. Doe boter in een braadpan en bak hierin het vlees bruin. Bestrooi met peper en zout en voeg dan de knoflook toe. Doe de aardappelen, wortels en uien erbij en bak een paar minuten mee. Voeg dan de suiker, tijm, laurier, tomatenpuree, worcestersaus, bouillon en Guinness toe.
3. Breng het geheel aan de kook en laat dit op laag vuur 2 uur sudderen of totdat het vlees helemaal gaar is. Voeg eventueel wat extra bouillon of water toe.
4. Breng de Ierse stoof op smaak en garneer met grof gehakte verse peterselie.