agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept mei – Finse Visschotel met zoete aardappel

Voorbereiding

Finland is omringd door water en het is daarom niet zo gek dat de Finnen veel verse vis eten. Met bijna 170.000 meren wordt Finland ook wel ‘Het land van de duizend meren’ wordt genoemd.

Net als in andere Scandinavische landen zijn de Finnen afhankelijk van de verschillende jaargetijden in het seizoensgebonden eten dat daarbij hoort. Producten vers uit de natuur of lokaal geproduceerd zijn erg belangrijk. Wild, bessen, bospaddenstoelen en vis staan vaak op het menu.

Nieuwe aardappelen (uudet perunat) zijn een hoogtepunt voor Finnen in de zomer en deze aardappelen worden met allerlei gerechten geserveerd. Populaire combinaties zijn: nieuwe aardappelen met haring (silli), aardappelen met verse zeevis en cantharelsaus, nieuwe aardappelen met viskuit (mäti) of aardappelen met boter, dille en een snufje zout.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750g zoete aardappels
  • 300g prei
  • 2 koolvisfilets
  • 125ml kookroom
  • 200g geraspte oude kaas
  • 1 bosui
  • Peper & zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappelen, snijd in stukken en kook deze in zo’n 15 minuten zacht.
  3. Was en snijd ondertussen de prei in ringen.
  4. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de prei in 10 minuutjes zacht.
  5. Giet de aardappelstukjes af en prak ze fijn. Maak deze ‘puree’ romig met de helft van de kookroom en breng op smaak met peper en zout.
  6. Schep de puree in een kleine ovenschaal en verdeel vervolgens de prei over deze laag.
  7. Leg hierop de vis, bestrooi met een snuf peper en zout en giet de rest van de kookroom hierover.
  8. Strooi tenslotte de kaas over de vis en schuif de schaal de oven in.
  9. Bak de ovenschotel in 25 minuten gaar
  10. Garneer eventueel met wat bosui