agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept maart – Zoete aardappelstamppot met rucola & zongedroogde tomaatjes

Voorbereiding

Stamppot is niet alleen voor de winter; het kan het hele jaar door worden gegeten! Met een combinatie van frisse ingrediënten zoals rucola en zongedroogde tomaatjes, maak je een kleurrijke, verfrissende stamppot die perfect past bij de lente. Een bijzondere soort in het rijtje van aardappelen is de zoete aardappel. Waarom? Omdat het eigenlijk helemaal geen aardappel is! De zoete aardappel, ook weleens bataat genoemd, is zelfs geen familie van de aardappel. De mogelijkheden om de zoete aardappel te verwerken in gerechten is enorm. In de Verenigde Staten is hij enorm populair rond de tijd van thanksgiving. De zoete aardappel wordt vaak als vervanger ingezet van de reguliere
aardappel. Ze worden als frietjes geserveerd maar kunnen zelfs gebruikt worden in desserts

Ingrediënten voor 4 personen

  1. 800 g zoete aardappelen
  2. 100 g rucola
  3. 100 g zongedroogde tomaatjes (uit olie)
  4. 100 g feta of zachte geitenkaas
  5. 1 teentje knoflook

Bereiding

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Kook de zoete aardappelen in een pan met licht gezouten water in ongeveer 10-15 minuten gaar.
  • Hak deze knoflook fijn. Bak de knoflook kort in een kleine pan met een beetje olie uit de zongedroogde tomaten om de smaak vrij te laten komen. Zet opzij.
  • Giet de zoete aardappelen af en stamp ze tot een gladde puree.
  • Voeg de rucola en stukjes zongedroogde tomaatjes toe aan de puree, en meng alles goed door elkaar. De warmte van de aardappelen zal de rucola licht laten slinken.
  • Meng de gebakken knoflook door de stamppot voor extra smaak.
  • Feta of geitenkaas toevoegen.
  • Verkruimel de feta of geitenkaas over de stamppot en roer voorzichtig door, zodat de kaas licht smelt en een romige structuur geeft.

Serveren:

Schep de stamppot op de borden en voeg eventueel wat extra rucola of zongedroogde tomaatjes bovenop als garnering.