agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept februari – Frisse preistamppot met makreel

Voorbereiding

Prei is een veelzijdige groente en behoort tot de familie van de ui en knoflook. Prei wordt vaak gebruikt om diepte en aroma aan gerechten toe te voegen. Je ziet vaak dat aardappelen en prei samen worden gebruikt in gerechten, omdat ze goed bij elkaar passen. De romige en neutrale smaak van aardappelen vormt een goede basis voor de milde, lichtzoete smaak van prei. Daarnaast werken de verschillende texturen goed samen: de zachte aardappelen vullen de iets knapperige prei aan. Daarom zie je ze vaak samen in populaire gerechten zoals stamppot, ovenschotels en soepen. Makreel is een vette vis en is rijk aan omega-3 vetzuren en vitamines. Dit zorgt voor een voedzame toevoeging, maar geeft het gerecht ook zijn smaak. Met slechts vijf ingrediënten combineer je de milde prei, romige aardappel en hartige makreel tot een heerlijk gerecht!

Ingrediënten voor 4 personen:

  1. 800 g stamppot-aardappelen
  2. 2 preien
  3. 200 g gerookte makreel (kant-en-klaar, zonder vel en graten)
  4. 100 ml magere yoghurt of kwark
  5. citroen (voor sap en rasp)

Bereiding

  1. Kook de stamppot-aardappelen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd ondertussen de prei in dunne ringen en was deze grondig om eventueel zand te verwijderen.
  3. Kook of stoom de prei kort, ongeveer 5 minuten, zodat deze zacht wordt. Giet af en zet opzij.
  4. Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
  5. Voeg de gekookte prei en de magere yoghurt of kwark toe aan de warme aardappelen en stamp alles goed door elkaar tot een romige stamppot.
  6. Rasp de citroenschil en pers het sap uit. Voeg wat citroenrasp en citroensap toe naar smaak om het gerecht een frisse twist te geven.
  7. Scheur de gerookte makreel in stukjes en leg voorzichtig door de stamppot.