agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept augustus – Aardappelfetakoekjes met tzatziki

Voorbereiding

Griekse aardappelkoekjes, ook wel “patatokeftedes” genoemd, zijn een populair bijgerecht in de Griekse keuken. Ze worden gemaakt van geraspte aardappelen die worden gemengd met fijngesneden ui en kruiden. Het mengsel wordt vervolgens gevormd tot kleine koekjes en gebakken in olijfolie tot ze goudbruin en krokant zijn.

Een veelvoorkomende manier om deze aardappelkoekjes te serveren is met tzatziki, een traditionele Griekse saus gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook en dille. De frisse en romige smaak van de tzatziki is een perfecte aanvulling op de knapperige en hartige aardappelkoekjes. Het toevoegen van feta aan de aardappelkoekjes geeft een extra dimensie van smaak en textuur toevoegen aan het gerecht.

Échte Feta kaas is afkomstig uit Griekenland, het enige land waar de productie van deze kaas is toegestaan. Het heeft daarom de status van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). De schapen die de melk leveren voor Feta grazen in het wild en consumeren een gevarieerd dieet van grassen, kruiden en struiken. Bij het maken van Feta worden geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen toegevoegd. De kaas is spierwit van kleur en wordt verpakt in pekelwater. Feta heeft een rijke, friszure smaak en wordt gemaakt van 80% schapenmelk en 20% geitenmelk.

Ingrediënten voor 4 personen

Aardappelkoekjes

  • 450 g aardappelpuree
  • 120 g feta, verkruimeld
  • 1 ei, geklopt
  • lente-uitjes, fijngehakt
  • 3 el verse dille, fijngehakt
  • zwarte peper, versgemalen
  • bloem
  • extra dille om te garneren
  • olijfolie

Tzatziki

  • 500 ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
  • ½ komkommer
  • 3-4 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel dille
  • 1 theelepel munt (vers of gedroogd)
  • ½ citroen (alleen het sap) of een scheutje witte wijnazijn
  • 1 scheutje olijfolie (extra vierge)
  • gemalen zwarte peper
  • snufje zout

Bereiding

  1. Meng in een middelgrote kom de aardappelpuree, de feta, het ei, de lente-uitjes, de dille, en zwarte peper tot een massa.
  2. Dek af en koel 1 à 2 uur, totdat het mengsel stijf is.
  3. Was ondertussen de komkommer en snijd het kontje er af. Rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken.
  4. Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
  5. Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe en strooi een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel.
  6. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa.
  7. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.
  8. Laat de tzatziki vervolgens minimaal een aantal uur in de koelkast op smaak komen. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste. Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.
  9. Haal het eerder gemaakte aardappelmengsel uit de koelkast en rol dit vervolgens met de hand tot het formaat van een golfballetje, druk deze enigszins plat en bestuif het balletje licht met bloem.
  10. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak een paar tegelijkertijd totdat beide zijden bruin zijn. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  11. Dien de koekjes direct op. Garneer ze met extra dille en citroen.

Plate with Hanukkah potato pancakes on table, closeup