agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept september – Aardappeltjes gevuld met Noorse gerookte zalm

Voorbereiding

Zalm is een overvloedige en historisch belangrijke vis in de Noorse wateren, diep geworteld in de culinaire tradities van het land. Al duizenden jaren zwemt deze ‘roze vis’ in Noorse wateren en was het zelfs essentieel voor de Vikingen. In de 19e eeuw werd zalmvissen een attractie voor rijke vissers, ook wel bekend als ‘zalmheren’, die van over de hele wereld naar Noorwegen reisden.

Noorse zalm staat wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit, en het land heeft strikte regelgeving en normen voor visserij en aquacultuur, waardoor Noorse zalm wordt beschouwd als een duurzaam en gezond product. De vis wordt op verschillende manieren bereid, waaronder gerookt, gegrild, gebakken of zelfs rauw in zalmfilet sushi.

Aardappelen spelen ook een cruciale rol in de Noorse keuken. Ze worden veelvuldig gebruikt als bijgerecht en op verschillende manieren bereid, zoals gekookt, gebakken, gepureerd of als onderdeel van stoofschotels. Aardappelen voegen stevigheid en voedzaamheid toe aan tal van traditionele Noorse gerechten.

Een voorbeeld van zo’n gerecht is “rakfisk,” een traditionele maaltijd bestaande uit gefermenteerde vis, meestal forel of zalm, geserveerd met aardappelen en andere bijgerechten. Zalm wordt ook vaak geserveerd met aardappelpuree, groenten en een romige dillesaus. Deze combinatie weerspiegelt de rijke culinaire tradities van Noorwegen, waar zowel zalm als aardappelen een prominente plaats innemen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 12 krielaardappeltjes
  • 2 tl mierikswortel
  • 1/2 bosje bieslook fijngehakt en wat
  • zout en peper
  • 1 el olijfolie
  • extra voor garnering
  • 50 g gerookte zalm, in dunne plakken en
  • 150 g gerookte zalm, fijngesneden
  • el zure room
  • 24 vierkantjes gesneden
  • 2 el Spaanse zoete ui, fijngehakt
  • kappertjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Snijd alle aardappels in tweeën, vermeng ze in een grote kom met de olie en breng ze op smaak met zout en peper. Leg dan de aardappelhelften met de snijkant naar beneden op een ingevette bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Laat de aardappelhelften helemaal afkoelen.
  3. Meng intussen de gerookte zalm met de zure room, ui, mierikswortel en bieslook in een kleine kom door elkaar en breng het mengsel op smaak met peper en zout
  4. Gebruik vervolgens een lepeltje om de aardappels aan de snijkant een beetje uit te hollen en snijd vervolgens een dun plakje van de bolle kant van de aardappels zodat ze blijven staan. Schep 1 theelepel zalmvulling in iedere uitgeholde aardappel en zet ze op een schaal.
  5. Garneer iedere aardappel met een plakje gerookte zalm en bieslook.
  6. Zet de gevulde aardappels 2 uur in de koelkast voor het opdienen.